recept
Tänkte att jag skulle lägga upp recepten på det jag bakat hittills från min fina nya chokladbok;)
Frestaren - devil's food cake
Du behöver:
90 g mörk choklad, hackad
115 g smör
1½ dl brunt farinsocker
1 msk sirap
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
½ tsk bikarbonat
2 ägg, vispade
½ tsk äkta vaniljsocker
1 dl mjölk
glasyr och fyllning
140 g mörk choklad, finhackad
140 g mjölkchoklad, finhackad
2 ½ dl créme fraiche
2 runda kakformar, 20 cm i diameter,
smorda och klädda med bakplåtspapper. 1 tårta.
Blanda hackad choklad, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta på svag värme. rör ofta. Lyft av kastrullen och låt det svalna.
Sikta mjöl, kakao och bikarbonat i en bunke och gör en grop i mitten . Häll i den smälta chokladmassan, rör varsamt och tillsätt sedan ägg, vaniljsocker och mjölk. Rör ihop allt försiktigt med en träslev så det blandas väl.
Häll smeten i de smorda och klädda formarna. Jämna till ytan. Grädda i 175 grader varm ugn i 15-20 min. Tårtbottnarna ska kännas fasta på ytan. Låt dem svalna i formarna innen de stjälps upp.
Lägg den mörka och ljusa chokladen till glasyr och fyllning i en värmetålig skål Ställ den över vattenbad (enklast i ångkokarinsats) med vatten som bara sjuder, inte kokar. Skålen ska inte stå i vatten. Låt chokladen sakta smälta. Lyft bort skålen och rör varsamt tills smeten är slät, vispa sedan ner créme fraiche. Låt det stå tills massan är tjock och bredbar.
Bred ut en tredjedel av glasyrsmeten över en av tårtbottnarna och lägg på den andra. Bred resten av glasyren ovanpå och runt sidorna på tårtan. Låt den stå svalt (men inte i kylskåp) tills glasyren har stelnat. I lufttät burk kan tårtan sparas i fem dagar.
Muffins med kolaglasyr
Du behöver:
1½ dl mjölk
60 g mörk choklad, finhackad
1½ dl socker
60 g smör
½ tsk äkta vaniljsocker
1 ägg, vispat
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk hackad mörk choklad
kolaglasyr
100 g mörk choklad, finhackad
1 msk ljus sirap
25 g smör
En muffinsplåt med plats för 12 muffins, klädd med pappersformar. 12 stycken.
Häll mjölken i en kastrull och värm tills den sjuder. Lägg choklad och en tredjedel a sockret i en skål och häll den heta mjölken över. Rör blandningen slät. Låt den svalna.
Lägg smöret i en bunke och tillsätt resten av sockret och vaniljsocker. Rör smör och socker med en träslev tills det är lätt och poröst. Vispa ner ägget lite i taget. Rör därefter ner mjölkblandningen omväxlande med mjöl. Lägg i den hackade chokladen och rör om.
Fördela smeten i muffinsformarna. Full dem trekvartsfulla. Grädda i 175 grader varm ugn i 15-18 minuter. Tryck lätt med fingret i mitten av en muffins och känn att ytan är fast med fjädrar lite. Låt muffinsen svalna.
Smält chokladen till glasyren i en värmetålig skål över vattenbad (enklast i ångkokarinsats). Vattnet ska sjuda men inte koka och skålen ska inte stå i vatten. Smält chokladen långsamt. Lyft bort skålen och rör ner sirap och smör. Rör tills smeten är slät. Låt den kallna, men rör om då och då tills glasyren är tjock och precis på väg att stelna. (Om den blivit för fast går det att värma den en aning på mycket svag värme.) Bred glasyr på de kalla muffinsen och låt den stelna före servering.
Hoppas att någon tar till sig dessa recept. Går inte att misslyckas (!?)
Frestaren - devil's food cake
Du behöver:
90 g mörk choklad, hackad
115 g smör
1½ dl brunt farinsocker
1 msk sirap
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
½ tsk bikarbonat
2 ägg, vispade
½ tsk äkta vaniljsocker
1 dl mjölk
glasyr och fyllning
140 g mörk choklad, finhackad
140 g mjölkchoklad, finhackad
2 ½ dl créme fraiche
2 runda kakformar, 20 cm i diameter,
smorda och klädda med bakplåtspapper. 1 tårta.
Blanda hackad choklad, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta på svag värme. rör ofta. Lyft av kastrullen och låt det svalna.
Sikta mjöl, kakao och bikarbonat i en bunke och gör en grop i mitten . Häll i den smälta chokladmassan, rör varsamt och tillsätt sedan ägg, vaniljsocker och mjölk. Rör ihop allt försiktigt med en träslev så det blandas väl.
Häll smeten i de smorda och klädda formarna. Jämna till ytan. Grädda i 175 grader varm ugn i 15-20 min. Tårtbottnarna ska kännas fasta på ytan. Låt dem svalna i formarna innen de stjälps upp.
Lägg den mörka och ljusa chokladen till glasyr och fyllning i en värmetålig skål Ställ den över vattenbad (enklast i ångkokarinsats) med vatten som bara sjuder, inte kokar. Skålen ska inte stå i vatten. Låt chokladen sakta smälta. Lyft bort skålen och rör varsamt tills smeten är slät, vispa sedan ner créme fraiche. Låt det stå tills massan är tjock och bredbar.
Bred ut en tredjedel av glasyrsmeten över en av tårtbottnarna och lägg på den andra. Bred resten av glasyren ovanpå och runt sidorna på tårtan. Låt den stå svalt (men inte i kylskåp) tills glasyren har stelnat. I lufttät burk kan tårtan sparas i fem dagar.
Muffins med kolaglasyr
Du behöver:
1½ dl mjölk
60 g mörk choklad, finhackad
1½ dl socker
60 g smör
½ tsk äkta vaniljsocker
1 ägg, vispat
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk hackad mörk choklad
kolaglasyr
100 g mörk choklad, finhackad
1 msk ljus sirap
25 g smör
En muffinsplåt med plats för 12 muffins, klädd med pappersformar. 12 stycken.
Häll mjölken i en kastrull och värm tills den sjuder. Lägg choklad och en tredjedel a sockret i en skål och häll den heta mjölken över. Rör blandningen slät. Låt den svalna.
Lägg smöret i en bunke och tillsätt resten av sockret och vaniljsocker. Rör smör och socker med en träslev tills det är lätt och poröst. Vispa ner ägget lite i taget. Rör därefter ner mjölkblandningen omväxlande med mjöl. Lägg i den hackade chokladen och rör om.
Fördela smeten i muffinsformarna. Full dem trekvartsfulla. Grädda i 175 grader varm ugn i 15-18 minuter. Tryck lätt med fingret i mitten av en muffins och känn att ytan är fast med fjädrar lite. Låt muffinsen svalna.
Smält chokladen till glasyren i en värmetålig skål över vattenbad (enklast i ångkokarinsats). Vattnet ska sjuda men inte koka och skålen ska inte stå i vatten. Smält chokladen långsamt. Lyft bort skålen och rör ner sirap och smör. Rör tills smeten är slät. Låt den kallna, men rör om då och då tills glasyren är tjock och precis på väg att stelna. (Om den blivit för fast går det att värma den en aning på mycket svag värme.) Bred glasyr på de kalla muffinsen och låt den stelna före servering.
Hoppas att någon tar till sig dessa recept. Går inte att misslyckas (!?)
Kommentarer
Postat av: Tobias.
Bara bra med mig.. lite trött just nu bara..
Håller på med evas klänning.
Trackback